5 km hardloopschema

Conditie groeit sneller dan de spieren en pezen. In dit schema wissel je hardlopen af met wandelen. Op deze manier kunnen je gewrichten, spieren en pezen rustig wennen aan de constante schokbelasting. Zo bouw je geleidelijk conditie op en voorkom je blessures.

OPBOUW VAN DE TRAINING

Drie keer per week trainen geeft al een uitstekende progressie. Train om de dag, bijvoorbeeld op dinsdag, donderdag en in het weekend. Zo krijgt je lichaam tijd om te herstellen. Hoe verleidelijk het ook misschien lijkt: herstellen is noodzaak om te kunnen (blijven) hardlopen.  Zware benen of erg vermoeid? Sla dan gerust een dagje over of doe een alternatieve training zoals zwemmen, wandelen, fietsen of fitness. Komt het trainen er een week niet van? Geen nood: herhaal de laatste training die je deed en hervat het schema.

Geen sporthorloge en nog niet van plan om er eentje aan te schaffen? Download een interval-app op je telefoon. 

Omdat er met intervallen gewerkt gaat worden is het wel zo handig, dat je niet elke keer op je klokje hoeft te kijken. Met diverse gratis apps, stel je voor je gaat lopen de tijden in en via een oortje of koptelefoon geeft het een signaal, zodat je weet wat je moet gaan uitvoeren.