Welke kleding trek je aan met hardlopen bij welke temperatuur?

Gepubliceerd op 22 september 2021 om 22:20

Het weer in ons landje is ontzettend onvoorspelbaar. Zo kan het de ene week heel zonnig en warm zijn, terwijl het dagen later met bakken uit de lucht komt vallen. Ook schommelt de temperatuur op sommige momenten van dag tot dag. We kunnen ons voorstellen dat je, zeker met wisselvallig weer, langer staat te twijfelen voor de kledingkast. Gelukkig hebben we een aantal handige tips om je sneller op weg te helpen bij de keuze wat je aantrekt tijdens het lopen.

Gevoelstemperatuur tijdens het hardlopen

Volgens oud-marathonloper Gerard Nijboer is het advies. “Gebruik de +10 graden regel om te bepalen wat je gaat aantrekken. Dit houdt in dat de gevoelstemperatuur tijdens het hardlopen ongeveer 10 graden warmer is dan de buitentemperatuur aangeeft.” aldus Gerard. Dus geeft jouw buitenthermometer 5 graden aan? Dan voelt het tijdens het hardlopen aan als 15 graden.

Gerard wijst ons nog op een belangrijk onderdeel dat de gevoelstemperatuur tijdens het lopen beïnvloed: “Vergeet de wind niet, die verlaagt de gevoelstemperatuur namelijk behoorlijk. Hoe sterker de windkracht hoe kouder het aanvoelt. Dit verschijnsel wordt ‘windchill’ genoemd en wordt veroorzaakt doordat de wind het isolerende laagje lucht rondom de huid wegblaast. Zo kan een buitentemperatuur van 10 graden met een krachtige windkracht 6 aanvoelen als 0 graden.”

Tip: Wanneer het koud is en de wind staat op de terugweg op je bezwete kleding, dan krijg je het nog kouder. Kies daarom je route uit op de stand van de wind en eindig met de wind in de rug.

Hardloopkleding op basis van temperatuur

Vind je het lastig om te bepalen wanneer je de lange hardloopbroek weer inruilt voor een korte broek? Of wanneer je een hardloopjasje prima thuis kunt laten? Hieronder staat een leidraad die je kunt volgen per temperatuur:

  1. Minder dan 0 graden: een thermoshirt, shirt met lange mouwen en een winddicht jack, lange winter hardloopbroek en eventueel handschoenen en muts of hoofdband.
  2. Tussen 0 en 9 graden: (thermo)shirt, shirt met lange mouwen, lange hardloopbroek
  3. Tussen 10 en 17 graden:  shirt met korte of lange mouw, driekwart of korte broek
  4. Warmer dan 17 graden: (mouwloos) topje of shirt, short of korte broek en evt. petje en/of zonnebril tegen de felle zon.

Laagjes voor koudere dagen

Voor frisse dagen geldt: trek meerdere laagjes aan. Zo kun je makkelijker iets uitdoen als het toch te warm blijkt te zijn. Houd ook rekening met het materiaal van je hardloopkleding. Kies niet alleen voor een jasje die waterdicht is, maar juist ook ademend werkt. Op deze manier verdampt het zweet makkelijk en blijf je relatief droog, waardoor je minder snel afkoelt.

Hardloopkleding in laagjes:

1. Basislaag – houdt je droog en warm tijdens het hardlopen

Het begint allemaal bij de laag die je direct op je huid draagt, ook wel de basis, of functionele laag genoemd. Of je nou rustig loopt of een interval training doet, je gaat transpireren. Dat zweet moet wel ergens naar toe want anders wordt je lichaam nat, met een koud gevoel als gevolg. De belangrijkste functie van deze laag is dus het afvoeren van transpiratievocht en je lichaam warm houden. Een stof als katoen is hiervoor niet geschikt, want katoen houdt juist wel vocht vast. Kies daarom voor een shirt van een synthetische stof of ga voor nog meer comfort en draag een shirt van (merino)wol. Merinowol is een heerlijk zachte stof die niet jeukt en zelfs bij flinke inspanning goed blijft isoleren. Of je iets met lange of korte mouwen draagt is naar eigen keus, wel heeft het de voorkeur dat deze eerste laag nauwsluitend om je lichaam valt.

2. Isolatielaag – zorgt voor extra warmte tijdens het hardlopen

De belangrijkste functie van de tweede laag is het vasthouden van warmte. Kleding maakt zelf namelijk geen warmte, het houdt alleen de warmte die je lichaam produceert vast. Deze laag mag – in tegenstelling tot de eerste laag – wat losser om je lichaam vallen. Op deze manier vormt er zich een isolerende laag warme lucht tussen de eerste twee lagen. Hoe dik je tweede laag moet zijn hangt af van de actuele weersomstandigheden: hoe kouder het is, hoe dikker je trui of hardloopjack. 

3. Beschermende laag – houdt je droog

De bovenste laag heeft een beschermende functie: deze laag houdt wind en neerslag tegen. Wind drukt een stempel op de (gevoels)temperatuur en koelt je flink af. Wederom is het ook bij deze laag belangrijk dat het kledingstuk voldoende ademend vermogen heeft, anders word je door condensvorming aan de binnenkant van de jas alsnog nat.

Iedere hardloper ervaart temperatuur anders

Iedereen ervaart kou anders en de een krijgt het sneller warm dan de ander. Zo kun jij misschien prima een korte broek aan bij 10 graden, terwijl je loopmaatje het dan nog veel te koud heeft. Deze tips zijn dan ook geen vereist kledingadvies, meer een hulpmiddel om je verder te helpen als je het zelf even niet meer weet. Probeer uit wat bij jou past en dan vind je vanzelf de juiste combinatie voor elk weertype.

Veel loopplezier!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.