Trailschoenen vs. Hardloopschoenen

Gepubliceerd op 28 september 2021 om 13:10

Een ‘gewoon’ rondje hardlopen doen we allemaal. Ook in het bos zal je wel eens met je hardloopschoenen komen en dit is op een mooie dag in Nederland ook prima te doen. Maar als je vaker naar het bos gaat hardlopen, dan mag je jezelf wel een trailrunner noemen. Bijpassende schoenen zijn dan zeker gewenst!


Het grootste verschil tussen hardloopschoenen en trailschoenen is dat je met de eerstgenoemde voornamelijk op verharde wegen loopt. Met trailschoenen loop je juist over onverhard terrein: in het bos, of door mul zand. Trailrunning schoenen bevatten dan ook altijd noppen op de onderkant van de schoen om een goede grip te waarborgen. Trailschoenen hebben dus een andere buitenzool dan de reguliere hardloopschoen. Het is onverstandig om met je trailschoenen op de weg te gaan lopen. De noppen slijten hierdoor snel, waardoor je trailschoen minder lang mee gaat.


Daarnaast zijn hardloopschoenen vaak lichter dan trailschoenen. Dit komt vooral door dat trailschoenen vaak extra verstevigingen bevatten in de neus en de hielkap van de trailschoen. Met trailrunning is de kans dat je tegen een steen of andere voorwerpen op het pad veel groter dan bij hardlopen.

 

Tot slot is de demping bij trailrun schoenen minder van belang dan bij de ‘gewone’ hardloopschoen. Dit komt omdat je bij het trailrunnen op zachte ondergronden loopt die vaak wat mee veert met je stap. Bij een hardloopronde op asfalt veert de weg niet mee. Dan ben je blij met een schoen met goede demping.

Waar let je op bij de aanschaf van je trailschoenen?

Misschien heb je een voorkeur voor een bepaald merk, omdat je daar al je reguliere hardloopschoenen van hebt of omdat je al trailrun schoenen van dit merk in de kast hebt staan. Toch kan het geen kwaad eens merken en specificaties te vergelijken. Omdat het trailrunnen aan populariteit wint, wordt er regelmatig een vernieuwde variant van een model op de markt gebracht. Innovaties worden bijna elk jaar wel doorgevoerd.


Het profiel
Trailrunning kun je natuurlijk op veel soorten ondergronden doen. Eigenlijk is trailrunning rennen op alles behalve verharde wegen. Je kunt je voorstellen dat je voor een trail in de bergen een ander noppenprofiel nodig hebt dan voor een trail in de Nederlandse ondergrond. Let bij aanschaf van je trailrunschoenen goed op dat de noppen war verder uit elkaar staan en wat dieper zijn. Met zo’n noppenprofiel heb je dan de meeste grip en behoud je goed contact met de ondergrond. Ook zijn er meer algemene trailschoenen die voor elke ondergrond geschikt zijn

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.