Trailrunning voor de nieuwkomers

Gepubliceerd op 6 oktober 2021 om 19:53

Wij zagen nieuwe namen in het deelnemersveld

Simpel gesproken is ‘trailrunning’ lopen over paadjes. Een vorm van (hard) lopen dus, maar in oneindig veel varianten voor wat betreft de route en de zwaarte ervan.’

De meeste trails zijn voor 90% ‘off road’, hetgeen betekent dat je op paden door de natuur loopt.

Draag de juiste schoenen. 
In Nederland kun je in de meeste bossen en op off-road paden vaak goed uit de voeten met de ‘gewone’ hardloopschoenen die je ook op de weg draagt. Maar hoe zwaarder en meer oneffen de trails en hoe geaccidenteerder het terrein, hoe meer baat je zult hebben bij trailschoenen. Deze bieden net wat meer ondersteuning en bescherming (voor en achter) en de zool is voorzien van een aangepast profiel, zodat je veel meer grip op de oneffen ondergrond hebt. Onze website sponsor StepOne is ook aanwezig tijdens de run op 21 november. Han Vaalt kan je heel goed adviseren over trailrunschoenen, trek hem dus rustig aan zijn mouw.

Wandelen is geen schande.  
De eerste de beste heuvel zo snel mogelijk boven?? Een grote beginnersfout bij trailrunnen draait het om doseren. De meer ervaren trailrunners zullen zulke beklimmingen vaak wandelend afleggen. Kijk niet gek op als ze dat doen met de handen op de bovenbenen, waarbij ze zichzelf iedere pas afduwen op het bovenbeen. Het spaart energie en vooral veel spierkracht in de benen, omdat de krachten deels door het bovenlijf worden geleverd. Ook als je op onbekend terrein bent is het vaak slimmer om even een stukje te lopen in plaats van blindelings door te rennen. Achter die ene boomstam waar je 

overheen springt kan zich zomaar een gat in het pad bevinden, of de regen heeft een grindpad veranderd in een glijbaan. Kies voor veiligheid, zeker als je alleen loopt.

Trailen is delen.  
Niets heerlijkers dan door de bossen te dwalen en nieuwe paden te ontdekken. Maar we zijn niet de enigen in het bos. Wandelaars die de hond uit laten, andere hardlopers, ruiters en ook fietsers genieten van datzelfde bos. Houd dus rekening met elkaar. Zeker bij paarden even voorzichtig zijn. Niet alle paarden zijn even rustig en het is nog altijd een vluchtdier dat ook hard kan uithalen. Even met de ruiter contact zoeken om te kijken of het veilig is om te passeren. Als je op een mountainbike parcours loopt, geef de mountainbikers dan de ruimte (ze mogen al op zo weinig paden fietsen) en loop, zo mogelijk, tegen de fietsroute in zodat je ze aan ziet komen.

Biertje? 
Sta niet gek te kijken als je na de finish je medetrailers met een groot glas bier in de hand ziet staan.  Was je nog niet helemaal tot totale ontspanning gekomen tijdens jouw trailrun, dan komt dit wel tijdens het na borrelen met je trailmaatjes onder het genot van een bak koffie, een biertje, een wijntje of je hersteldrankje.

Wij hopen dat jullie veel plezier beleven aan jullie eerste socialrun.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.