Staatsbosbeheer verbiedt onze socialrun

Gepubliceerd op 13 november 2021 om 15:45

Met veel plezier, met vele kilometers in de benen en alle administratieve rompslomp er omheen, kregen wij via het contactformulier op onze site het verzoek om contact op te nemen met Staatsbosbeheer. Logisch dat ze willen weten, wat er in de door hen beheerde bossen gaat gebeuren. 

Niets vermoedend en vol onschuld heb ik dit gedaan en heb uitgelegd, dat wij een besloten vriendengroep zijn, die af en toe een uitje organiseert zonder commerciële inslag. Dat wij met kleine groepjes door de natuur lopen, om zo overlast in dit gebied te voorkomen, was geen reden voor Staatsbosbeheer om het toe te staan. Bij het woord georganiseerd, ging het fout, ook al maak ik duidelijk, dat een verjaardag ook wordt georganiseerd. 

Tot mijn grote schrik en ergernis, wordt het ons dan ook verboden om met onze besloten groep over hun grondgebied te gaan.

De trail over de Holterberg, wordt daarom  georganiseerd afgelast

Wel kregen wij de mogelijkheid om kosteloos gebruik te van een ander gebied, dat minder kwetsbaar is (het gebied tussen de N35 en de Sanatoriumlaan). Helaas is dit tekort dag om dit georganiseerd in goede banen te leiden. Met grote teleurstelling moet ik dus de stekker er georganiseerd uit trekken.

Kortom frustratie alom en goed gedrag wordt niet beloond. Beter was het geweest, om alleen de horeca te organiseren en de rest te laten verlopen in chaos, want dan was onze vriendenclub ongeorganiseerd en had het wel door kunnen gaan.

Er is veel onbegrip

Als iets niet kan, dan leggen wij er ons bij neer. Onbegrip is er wel. Ongeorganiseerd kan je zelfs een verjaardag niet vieren. Wij houden ons altijd aan de gedragsregels, die de natuur kent. Wij lopen uitsluitend over de wandel netwerken. Ook snappen wij niet, dat commerciële loopevenementen wel over deze kwetsbare gebieden mogen gaan. Zaterdag 13 november is er bijvoorbeeld nog een trailrun over dit gebied

Terecht of onterecht, wij moeten ons erbij neerleggen en het is zoals het is. 

Niet getreurd!

Wij laten het door ons geplande uitje, niet zomaar afnemen en gaan improviseren de komende week en opzoek naar een alternatief. De horeca regelen, wordt natuurlijk wel een dingetje op zo'n korte termijn. Ook hier kunnen wij oplossingen voor bedenken. Een thermoskan koffie en een koekje in de kofferbak zal het probleem niet zijn (geen plastic bekers en geen rotzooi achterlaten). 

Voor de liefhebbers, onderaan in dit bericht, de mail ter inzage .

Sorry horeca t' Losse Hoes

Bedankt dat jullie met ons in gesprek zijn gegaan en bereid waren, om ons te ontvangen. Het spijt ons zeer, dat wij dit nu op het laatste moment moeten afblazen. Hopelijk hebben jullie bij het lezen van bovenstaande, begrip waarom wij jullie gastvrijheid moeten annuleren. Wij gaan zeker ieder loper adviseren, om een heerlijk kopje koffie met gebak bij jullie te consumeren (runners, doe dit ook zeker, want het is een pittige, maar prachtige route). Bedankt voor jullie gastvrijheid, de afgelopen weken en zeker tot ziens.

De GPX track kan bij ons worden opgevraagd.

Het bericht via ons contactformulier

Naam 
*** ********

E-mailadres *
*****************************

Bericht *
Goedemiddag,

Op uw website zag ik dat er meerdere evenementen voor op de Holterberg gepland staan? Graag zou ik met u hierover in contact willen komen. Ik vroeg mij namelijk af of de route ook door percelen in beheer bij Staatsbosbeheer gaat.
U kunt mij bereiken via ******************* of via 06-**************

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

******************
Boswachter publiek
Staatsbosbeheer

De reactie die wij van Staatsbosbeheer hebben ontvangen, na uitleg. 

Goedemiddag,

Dank voor uw reactie. Bij gebruik van percelen in georganiseerd verband van Staatsbosbeheer (in de regel geldt dit overigens ook voor percelen van Natuurmonumenten, Landschap Overijssel en particuliere eigenaren) is het verreist dat deze van te voren worden aangemeld. Dit is onder andere zichtbaar op de bebordingen die langs de paden naar onze percelen staan. Aanvraag termijn hiervoor is tenminste zes weken.

Voor wat betreft uw activiteit (21-11-2021, https://www.socialruntwenterand.nl/teamindeling) heb ik helaas slecht nieuws. Wij vergeven geen vergunningen af voor uw (hard)loop activiteit op de Sallandse Heuvelrug. Dit vanwege de volgende redenen;

  1. De Sallandse Heuvelrug is een gebied dat zeer intensief gebruikt wordt. Hierbij moet worden gedacht aan gebruik door wandelaars, fietsers, ruiters en (helaas) ook autoverkeer. Mede omdat de natuur hierdoor erg onder druk staat, is er in samenspraak met Natuurmonumenten en de provincie Overijssel besloten om geen nieuwe sportieve georganiseerde activiteiten toe te staan. Bij het bekijken van uw website zie ik duidelijk een georganiseerd verband. Het maakt hierbij verder niet uit hoe groot het aantal deelnemers is.

  2. Uw route gaat door/langs twee kwetsbare heide gebieden. Op onderstaand kaartje zijn deze omcirkeld. Op dit soort locaties zijn wij bijzonder terughoudend in het toestaan van activiteiten. 

Ik begrijp dat onze beslissing een grote teleurstelling voor u en uw vrienden is. Ik kan echter geen uitzondering voor uw activiteit maken. Indien u deze datum toch graag een alternatieve hardloop activiteit wilt organiseren, kunt u eventueel gebruik maken van de Hellendoornse berg (het gebied tussen de N35 en de Sanatoriumlaan. De Eelerberg is niet beschikbaar). Normaliter vragen wij hier een bijdrage van 1 euro per deelnemer voor. In uw geval wil ik hier, als coulance, eenmalig vanaf wijken en niets in rekening brengen.

 

Ik kan mij voorstellen dat u nog vragen en/of opmerkingen heeft. U kunt mij hiervoor contacten op *************.

 

Met vriendelijke groet,

 

*** *******

Boswachter publiek en BOA

 

Staatsbosbeheer

Propaanstraat 9

7463 PN  Rijssen

** ********

********************| www.staatsbosbeheer.nl

 

Aanwezig van maandag t/m woensdag en op vrijdag

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.